Op welke leeftijd laat je je kind sporten?

Bewegen is goed voor kinderen. Als kinderen actief bezig zijn is dat goed voor de ontwikkeling. Kinderen worden socialer, maar ook voor het lichaam is het gezond. Kinderen die sporten hebben een veel betere conditie, dan kinderen die alleen maar stilzitten voor de televisie.

Betere conditie

Kinderen die sporten hebben een veel betere conditie, dan kinderen die alleen maar stilzitten voor de televisie. Het is goed voor hun zelfvertrouwen en ze leren ook om, om te gaan met emoties. Bij een wedstrijd kunnen ze winnen of verliezen en leren ze regels en eerlijk spelen. Het leukste is misschien nog wel dat ze door het sporten ook weer nieuwe vriendjes en vriendinnetjes maken.

Leeftijdsgrens competitieve sport

Kinderen kunnen op een jonge leeftijd al beginnen met sporten, maar voor competitieve sporten wordt een grens aangehouden van 8 jaar. Kinderen onder deze leeftijd kunnen nog niet goed met teleurstellingen omgaan zoals het verliezen van een wedstrijd, wat dan weer veel stress tot gevolg heeft. Er bestaat dan een kans dat ze geen zin meer hebben in de sport en dat zou jammer zijn.

Babyzwemmen

Zwemles is een sport van jong tot oud. Ook baby’s zijn al welkom vanaf de leeftijd van 3 maanden. Zwemmen is goed voor de hart en bloedvaten en helpt mee aan een goede motorische ontwikkeling van een baby. Baby’s die zwemmen ontwikkelen een beter evenwicht en kunnen ook beter grijpen dan baby’s die nooit hebben gezwommen. Vanaf 4 jaar wordt geadviseerd om een kind op zwemles te doen. Het is belangrijk dat elk kind goed leert zwemmen.

Welke sport past bij het kind

8 jaar is een mooie leeftijd om op zoek te gaan naar een sport wat bij je kind past, maar dwingen om te sporten kan averechts werken. Als een kind een talent ergens voor heeft, merk je dit vaak rond de leeftijd van 10 jaar. Je kan er dan voor kiezen om dit verder te ontwikkelen.

Motivatie door ouders

Als ouder kan je een kind altijd helpen beter te worden in zijn sport. Je kan samen thuis gaan sporten en je kind motiveren. Je kan ook bij trainingen gaan kijken. Elk kind maakt wel eens fouten, ook tijdens het sporten. Als ouder mag je nooit je kind hierop afrekenen.

Sport ontdekken

Kinderen moet je zelf laten ontdekken wat voor sport er bij hun past. Kinderen moet plezier hebben in wat ze doen. Je kan een kind verschillende proeflessen laten volgen en rondvragen op welke sport vriendjes en vriendinnetjes zitten.